Γιατί και τα μεγάλα παιδιά πρέπει να έχουν ένα παιχνίδι και να το μοιράζονται με άλλα... μικρά ή μεγάλα παιδιά!

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Πριγκίπισσα Νταϊάνα - Μια ζωή σαν παραμύθι

Μια φορά κι έναν καιρό και για την ακρίβεια, ένα βράδυ τον Ιούλιο του 1961, γεννήθηκε η Νταϊάνα Σπένσερ, που άρχισε την πολυτάραχη διαδρομή της σαν Λαίδη, συνέχισε την καριέρα της σαν πριγκίπισσα της Ουαλίας και υπέγραψε το τέλος του παραμυθιού απλά σαν Νταϊάνα.
Αφοσιωμένη στον προσωπικό της αγώνα για τις «νάρκες κατά προσωπικού», πάτησε η ίδια την νάρκη του χειρότερου εφιάλτη της, εκείνη της ανθρωποφάγου αγοράς των Μ.Μ.Ε. Με τη σύντομη και πολυτάραχη ζωή της έγινε η συγγραφέας και η πρωταγωνίστρια ενός σύγχρονου παραμυθιού με θλιβερό τέλος, χωρίς άλλο προηγούμενο. Ήταν νέα, όμορφη, πλούσια, φιλεύσπλαχνη και πριγκίπισσα.


Σ’ έναν κόσμο γεμάτο ασχήμια, φτώχεια σκληρότητα και ταπεινώσεις, η Νταϊάνα με τη φυσική της παρουσία και την ανθρώπινη επαφή της, δημιουργούσε στους απόκληρους της ζωής που την άγγιζαν και της μιλούσαν την αίσθηση πως δεν τους χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα με αυτό που είναι και με εκείνο που δεν πρόκειται να γίνουν. Γιατί η Νταϊάνα ήταν η «πριγκίπισσα της διπλανής πόρτας» και για άλλους λόγους: Eίχε δηλώσει δημόσια πως δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση, φωτογραφήθηκε με ένα Αρλεκιν και στην περιβόητη συνέντευξη στο ΒΒC δεν δίστασε να αποκαλύψει κρυφές λεπτομέρειες από τον προσωπικό ερωτικό της βίο, χρησιμοποιώντας λαϊκές εκφράσεις σαπουνόπερας. «Υπήρξε πολύς συνωστισμός σ’ αυτό το γάμο» είπε, σχολιάζοντας τη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα και «ναι, προχώρησε» τη δική της σχέση με τον ωραίο αξιωματικό. Ακόμη και ο θάνατός της, αν παρακάμψουμε τους παπαράτσι, ήταν ένα κοινό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, απ’ τα χιλιάδες της καθημερινότητας. Η βιογράφος της έδειξε με μία φράση πόσο ταίριαζε στη λαϊκή εικόνα της Νταϊάνας αυτός ο θάνατος: «Εκείνο που μας παρηγορεί», είπε, «είναι ότι αυτά δε συμβαίνουν μόνο σε κοινούς ανθρώπους»...

Η Νταϊάνα υπήρξε ένα από τα αναισθητικά της λαϊκής συνείδησης αλλά και κάτι περισσότερο, διαχειριζόταν το λαϊκό συναίσθημα με εκπληκτική ευκολία, ανεξάρτητα από τις προθέσεις ή τα προσωπικά της αισθήματα. Κάποιοι είπαν ότι αυτό είναι και ταπεινωτικό κι αδιέξοδο. Αλλοι, πως το μοιραίο δυστύχημα ήταν… δολοφονία. Εμείς απλώς ερευνήσαμε στο διαδίκτυο και στον Τύπο και καταγράψαμε. Τα συμπεράσματα και οι κρίσεις είναι όλα δικά σας!


Η ηρωίδα του παραμυθιού...

• Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1961 στις 7.45 μ.μ. στο Sandringham, Norfolk, της Αγγλίας από αριστοκρατική οικογένεια και μεγάλωσε υπό την προστασία του πατέρα της Τζον Σπένσερ, όγδοου Κόμη του Σπένσερ και βασιλικού ακόλουθου της Βρετανικής Αυλής. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο όταν η μητέρα της Φράνσις εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία το 1964, για χάρη του Πήτερ Σαιντ Κιντ.

• Το 1977 ξεκινάει τη φιλική της σχέση με τον πρίγκιπα Κάρολο την εποχή που εκείνος είχε ερωτική σχέση με την αδελφή της Σάρα. Η Νταϊάνα προοριζόταν, από την οικογένειά της, για τον πρίγκιπα Ανδρέα αδελφό του Κάρολου. Εργάστηκε από το 1979 έως το 1981 σαν νηπιαγωγός ενώ παράλληλα συμμετείχε στον ευχάριστο βίο της Αυλής κάνοντας παρέα περισσότερο με τους νεαρούς πρίγκιπες Εδουάρδο και Ανδρέα παρά με τον μεγαλύτερο και απόμακρο Κάρολο.

• Στο μεταξύ η Σάρα χώρισε με τον Κάρολο δηλώνοντας στον βρετανικό τύπο ότι δεν θα παντρευόταν τον πρίγκιπα εξαιτίας της ασταθούς και υπεροπτικής συμπεριφοράς του. Το Μπάκιγχαμ όμως είχε άλλα σχέδια...

• Στις 24 Φεβρουαρίου του 1981 ο διάδοχος έκανε πρόταση γάμου στην ξανθή συνεσταλμένη λαίδη, η οποία γοήτευσε αμέσως τα Μ.Μ.Ε με τη φρεσκάδα και την αθωότητα των 19 της χρόνων.

• 29 Ιουλίου 1981. Γίνεται ο πριγκιπικός γάμος του αιώνα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Την γαμήλια τελετή παρακολούθησαν πάνω από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 70 χώρες και ο πλανήτης έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αγγλική μοναρχία. Όσοι τους γνώριζαν από κοντά, είχαν εκφράσει από την αρχή τις αμφιβολίες τους για την δυνατότητα ευτυχίας ενός τόσο «ασύμβατου» ζευγαριού.
Σύντομα η Νταϊάνα ανακάλυψε ότι ο πρίγκιπάς της ήταν και άπιστος: Ο Κάρολος δεν διέκοψε ποτέ την ερωτική σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, σύζυγο συνταγματάρχη και νεανικό του έρωτα.

• Η Νταϊάνα χάρισε στον διάδοχο δύο απογόνους, τον Γουίλιαμ στις 21 Ιουνίου του 1982 και τον Χάρι δύο χρόνια αργότερα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1984. Ο Κάρολος εξέφρασε δημόσια την δυσαρέσκειά του στη γέννηση του δεύτερου γιου του γιατί επιθυμούσε κόρη. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν πλέον εμφανές ότι το ζευγάρι ζούσε χωριστή ζωή. Κυκλοφορούσαν έντονες οι φήμες για καυγάδες.

• Η Νταϊάνα, από τον Οκτώβριο του 1985, άρχισε τις προσπάθειες για την προβολή της δημόσιας εικόνας της, καθώς είχε πλέον αντιληφθεί ότι ο γάμος της περνούσε σοβαρή κρίση.

• Τον Ιούνιο του 1992 ο «συγγραφέας του Παλατιού» ʼντριου Μόρτον δημοσίευσε μια «εκ βαθέων» βιογραφία της Νταϊάνας με την έγκρισή της, όπου ανέφερε ότι υποφέρει από κατάθλιψη, βουλιμία και έχει ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ενώ η ίδια φερόταν να κατηγορεί το Παλάτι για έλλειψη ευαισθησίας. Στο βιβλίο υπήρξαν και άλλες σοβαρές αποκαλύψεις, όπως ότι ο Κάρολος την ειρωνεύτηκε ως «στρουμπουλή», όταν πήγε να την αγκαλιάσει λίγες μέρες πριν το γάμο και ότι η Νταϊάνα τριών μηνών έγκυος έπεσε επίτηδες από την σκάλα για να τραβήξει την προσοχή του πρίγκιπα που ετοιμαζόταν ένα απόγευμα να πάει για ιππασία. Το βιβλίο εξόργισε την Ελισάβετ και αποτέλεσε την αρχή του τέλους για το πριγκιπικό διαζύγιο.

• Στις 9 Δεκεμβρίου του 1992 ο πρωθυπουργός Τζον Μέϊτζορ, αναγγέλλει τη διάσταση του πριγκιπικού ζευγαριού ενώ ένα χρόνο αργότερα ο βρετανικός Τύπος δημοσιεύει απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες της Νταϊάνα με το φίλο της Τζέϊμς Γκίμπλεϊ, και του Κάρολου με τη Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

• Τον Ιούνιο του 1994 ο πρίγκιπας Κάρολος σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχεται ότι δεν ήταν πιστός στη σύζυγό του, αλλά αποφεύγει να κατονομάσει την ερωμένη του.

• Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το βιβλίο της Αν Πάστερνακ με τίτλο «Μια ερωτευμένη πριγκίπισσα», στο οποίο αποκαλύπτεται η ερωτική σχέση της Νταϊάνα με τον πρώην σωματοφύλακά της και λοχαγό του ιππικού Τζέϊμς Χιούϊτ.

• Τον Νοέμβριο του 1995, η Νταϊάνα ομολογεί τη σχέση της με τον Χιουτ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο διαζυγίου. Δεκαπέντε εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη Νταϊάνα να ξετυλίγει το κουβάρι της «ματωμένης ψυχής» της λέγοντας ότι έπασχε από βουλιμία για αρκετά χρόνια, ότι ήταν μια σκέτη ντροπή για το βασιλικό περίγυρο και ότι από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήταν ένα κορίτσι με στρογγυλά μάγουλα.

• Στις 18 Δεκεμβρίου του 1995 παρεμβαίνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ζητώντας από το ζευγάρι να προχωρήσει σε διαζύγιο το οποίο εκδόθηκε τελικά το 1996 στις 28 Αυγούστου ύστερα από 15 χρόνια γάμου. Ελεύθεροι και οι δύο προσπάθησαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, αναζητώντας τον έρωτα ο πρίγκιπας στην παλιά του αγαπημένη Καμίλα Πάρκερ και η πριγκίπισσα στον Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Χαν.

• Στις 7 Αυγούστου του 1997 αποκαλύπτεται στον Τύπο το ειδύλλιο της Νταϊάνα με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Πρόκειται για τον τελευταίο μεγάλο έρωτα της πριγκίπισσας. Για ακόμη μια φορά αρχίζει μια εξαντλητική και ψυχοφθόρα φρενίτιδα από τα Μ.Μ.Ε που διακόπηκε απότομα στις 31 Αυγούστου του 1997 στο Παρίσι, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τον πολυεκατομμυριούχο σύντροφό της Ντότι Αλ Φαγέντ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω σε μια κολόνα, στην προσπάθεια του οδηγού να αποφύγει τους μοτοσικλετιστές παπαράτσι που για άλλη μία φορά την είχαν ακολουθήσει.
Η είδηση του θανάτου της σοκάρισε την κοινή γνώμη και στην κηδεία της ο Έλτον Τζον τραγούδησε με τρεμάμενη φωνή το «Αντίο Ρόδο της Αγγλίας».

Σε όλες αυτές τις ημερομηνίες της ζωής της θλιμμένης πριγκίπισσας εμείς οι Έλληνες έχουμε να προσθέσουμε άλλες δύο που πρέπει να αναφερθούν:
• Η μία είναι η Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 1996, που η Νταϊάνα επισκέφτηκε τον τάφο ενός φτωχού Έλληνα κάτω από τον ήλιο της Εύβοιας. Μοιάζει με παραμύθι αλλά είναι μια αλήθεια που έκανε το γύρο του κόσμου, όταν η Νταϊάνα ήρθε στην Ελλάδα, για να πει το δικό της δακρυσμένο «αντίο», ανάμεσα στις μαυροφορεμένες γυναίκες της Λίμνης, στα μαύρα κι αυτή, σ’ ένα θαρραλέο νέο, τον Γιάννη Καλυβιώτη, που πέθανε από κυστική ίνωση. «Θα σταθώ δίπλα του ως το τέλος» είχε δηλώσει κι έτσι έκανε η πριγκίπισσα από τη συννεφιασμένη Βρετανία.

• Η άλλη ημερομηνία είναι ο Δεκαπενταύγουστος του 1995, όταν όλοι οι δημοσιογράφοι έψαχναν τη Νταϊάνα σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ώσπου ήρθε η φωτογραφία της «Ελευθεροτυπίας» να δώσει το γεωγραφικό στίγμα της πριγκίπισσας.
Το ρεπορτάζ έλεγε ότι η πριγκίπισσα βάδισε στα στενά δρομάκια της Ύδρας, ντυμένη μ ένα φτηνό -αξίας 10.000 δραχμών- μακό μπλε φόρεμα και παρότι επρόκειτο για την πλέον φωτογραφημένη προσωπικότητα του πλανήτη μας όσοι την είδαν είχαν να λένε για την ταπεινοφροσύνη και το χαμόγελό της. Η φωτογραφία της στην Ύδρα ήταν η μοναδική στο χρονικό διάστημα μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών της με τον Ντόντι Αλ Φαγιέντ, για τον οποίο κάποιοι είπαν ότι θα ήταν ο άντρας της ζωής της. Ίσως γι’ αυτό εκείνη απλά φρόντισε να τον κρατήσει για πάντα κοντά της.

Παρ' ολ' αυτά η «Λαίδη Ντι» με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε έμεινε στη συνείδηση των πολλών ως η «Πριγκίπισσα του λαού». Ηγήθηκε εκστρατειών για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού, υπήρξε πρέσβειρα του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικές αποστολές και ταξίδευε μαζί με τη Μητέρα Τερέζα στην Ινδία για να περιθάλψει φτωχούς και αρρώστους.
Η «σόλο» καριέρα της πρώην πριγκίπισσας αποδείχθηκε ακόμη λαμπρότερη. Εκείνη άλλοτε φλέρταρε με τον φακό, τρέφοντας έτσι τη δίψα του κοινού για «περισσότερη Νταϊάνα», άλλοτε όμως ένιωθε την προσωπική ζωή της να περικυκλώνεται ολοένα και πιο ασφυκτικά από τα Μ.Μ.Ε.



ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Η Νταιάνα γεννήθηκε στις 1 Ιουλίου 1961 στις 7:45 μμ στο Sandrigham του Norfolk στην Αγγλία, στο πρώτο δεκαήμερο του Καρκίνου και συνεπώς βρέθηκε κάτω από την διπλή επιρροή της Σελήνης, κυβερνήτη του Καρκίνου, στον 2ο οίκο και στον Υδροχόο. Η θέση αυτή της Σελήνης, είναι ενδεικτική της ψυχολογίας της από την πρόωωρη εγκατάλειψη της μητέρας της.

Η αντίθεση της Σελήνης με τον Ουρανό, κυβερνήτη του Υδροχόου, ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική της ανασφάλεια, εξαιτίας της απουσίας συναισθηματικών δεσμών - οικειότητας με τα αγαπημένα της πρόσωπα στο βαθμό τουλάχιστον που η ίδια επιθυμούσε, τόνιζε δε παράλληλα, την ανεξάρτητη φύση της και τις απρόβλεπτες αντιδράσεις της. Η απρόσωπη (συλλογική) φύση του Υδροχόου, όμως δηλώνει ένα είδος διαπροσωπικής αγάπης στην υπηρεσία της ανθρωπότητας - κοινωνικών ομάδων. Η Νταιάνα, στάθηκε μητέρα των "πολλών", είτε στον λαό, που ο τίτλος της καλούσε να υπηρετήσει, είτε σε όλους τους ανθρώπους, ανά τον κόσμο, που υπέφεραν και είχαν ανάγκη από βοήθεια.



Πώς όμως μια τόσο, εκ πρώτης όψεως, ανασφαλής και ευαίσθητη γυναίκα απέκτησε θέση στο παλάτι και κατάφερε να γίνει η διασημότερη της γενιάς της, και για πολλούς, είδωλο της γυναικείας θηλυκότητας και πρότυπο της ανιδιοτελούς προσφοράς, και κυρίως πως την επηρέασαν όλα αυτά;
Ο Ωροσκόπος στον Τοξότη, προσδίδει το στοιχείο του δυαδισμού στην ζωή της και οι καταστάσεις φαίνονταν σαν να μοιράζονται σε δύο πλευρές. Αυτή της επιτυχίας και της αποτυχίας. Ελευθερία της σκέψης και έκφρασης των συναισθημάτων, υψηλά ιδανικά, ανάπτυξη και βαθιά κατανόηση φιλοσοφιών και ιδεών είναι μερικά ακόμα στοιχεία που της χάρισε ο Τοξότης, όπως επίσης και την επιθυμία να βρίσκεται σε ανάλογο ελεύθερο περιβάλλον.

Ο κυβερνήτης του, Δίας στον 2ο οίκο, μια θέση που επαληθεύει την οικονομική επιφάνεια που απέκτησε (και μέσω του γάμου της), όπως και η ενασχόληση με υποθέσεις δημοσίου ή η ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων! Τονίζει όμως και την πιθανή χαμηλή αυτοεκτίμηση, ως πλανήτης της επέκτασης.

Στον 2ο οίκο, επίσης, ο Χείρων στους Ιχθείς, ο οποίος ....


Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου